SMOOTHIE BANANOWE Z MANGO
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
Banan 1 szt.
Mango 1 szt.
Pomarańcze 1 szt.
Jogurt grecki 3 łyżki
Mleko 1/3 szkl.
Syrop klonowy 1 łyżka
Lód 3 kostki
SPOSÓB WYKONANIA:
Oddzielić miąższ mango od pestki, banana podzielić na mniejsze części, z pomarańczy wycisnąć sok. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu do blendowania razem z kostkami lodu. Blendować ok. 2 min. Rozlać do wysokich szklanek i udekorować.
DORSZ W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW
SKŁADNIKI:
Dorsz (polędwiczka) 400 g
Masło ½ łyżki
Oliwa ½ łyżki
Słodka papryka ½ łyżeczki
Tymianek ½ łyżeczki
Pesto z pomidorów 2 łyżki
Śmietanka 18 % 125 ml
SPOSÓB WYKONANIA:
Dorsza oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Obsmażyć po minucie na maśle i oliwie. Dodać Pesto z pomidorów, po chwili wlać śmietankę, doprawić papryką i zagotować. Rybę przewrócić i gotować ok. 2 min. Jako dodatki można podać ryż ze szpinakiem i brokułem oraz surówkę sezonową.
ZUPA MARCHEWKOWA Z SEREM PLEŚNIOWYM
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Marchew 500 g
Ziemniaki 250 g
Por ½ szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Bulion jarzynowy 800 ml
Masło 1 łyżka
Olej 1 łyżka
Ser camembert 180 g
Śmietanka 80 ml
SPOSÓB WYKONANIA:
Cebulę podsmażyć na maśle dodać czosnek pokrojony w plastry i por. Następnie pokrojoną marchew oraz ziemniaki, chwilę smażyć i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Doprawić. Na koniec dodać pokrojony ser. Wszystko razem zblendować. Dodać śmietankę. Jako dodatki polecamy płatki chili oraz listki bazylii.
FILET KURCZAKA PIECZONY Z SOSEM SZPINAKOWYM
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
Filet z kurczaka 2 szt.
Szpinak świeży 200 g
Śmietanka 18 %
Czosnek 3 ząbki
Masło 2 łyżki
Ser żółty 50 g
Sól, pieprz do smaku
Sok z cytryny 1 łyżka
Olej 2 łyżki
SPOSÓB WYKONANIA:
Fileta oprószyć solą i pieprzem, natrzeć sokiem z cytryny i olejem, schłodzić. Fileta ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w 200°C ok. 25 min. W tym czasie przygotować sos szpinakowy: szpinak podsmażyć na maśle, dodać wyciśnięty czosnek, zalać śmietanką i chwilę dusić. Sosem polać filety i posypać serem. Zapiekać aż ser się zrumieni.
TIRAMISU
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Ser mascarpone 500 g
Cukier puder 70 g
Żółtka 5 szt.
Olejek migdałowy do smaku
Napar kawy 400 ml
Biszkopty 200 g
Kakao gorzkie 5 g
SPOSÓB WYKONANIA:
Oddzielić białka od żółtek . Żółtka wymieszać dokładnie z cukrem i olejkiem migdałowym, połączyć z serkiem i ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Kawę zaparzyć i schłodzić dodać kilka kropelek likieru. W kawie maczać biszkopty ułożyć na dnie naczynia, na to krem i powtarzać do wyczerpania składników, schłodzić. Przed podaniem posypać kakao.
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Ciasto na naleśniki:
Mąka pszenna 150 g
Jaja 1 g
Mleko 100 ml
Sól 10 g
Woda 150 ml
Olej do smażenia
Nadzienie:
Kapusta kiszona 400 g
Pieczarki 300 g
Cebula 1 szt.
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Olej 10 ml
Dodatkowo: jajka 2 szt. i bułka tarta.
SPOSÓB WYKONANIA:
Wykonać ciasto naleśnikowe wg przepisu i usmażyć na odrobinie oleju. Ciasto powinno być lejące dzięki temu można będzie uzyskać cienkie placki.
Farsz: kapustę kiszoną ugotować do miękkości w wodzie. Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę zeszklić na oleju. Pieczarki usmażyć i odparować sok. Kapustę wycisnąć i pokroić. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w kopertę. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
PTYSIE WIELKANOCNE
SKŁADNIKI :
Ciasto ptysiowe na 12 porcji
Jaja na twardo 6 szt.
Ser żółty 10 g
Szynka w plastrach 15 g
Szczypior ½ pęczka
Rzodkiewka 1 pęczek
Papryka świeża czerwona ½ szt.
Majonez 2 łyżki
Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Ciasto ptysiowe należy przygotować jak we wcześniejszym przepisie, który już był umieszczany na stronie- ta sama technika i składniki tylko trochę mniejsze.
Przygotowanie pasty, którymi nadziano ptysie: ser żółty, paprykę, szynkę pokroić w drobniutką kosteczkę. Jaja i rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach. Szczypior posiekać. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i doprawić. Nadziać ptysie najlepiej workiem cukierniczym z dużą końcówką.
KLOPS WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
Filet z indyka 750 g
Boczek surowy 10 g
Jajo surowe 2 szt.
Jaja na twardo 4 szt.
Serek naturalny 1 łyżka
Bułka czerstwa 1 szt.
Mleko 50 ml
Natka pietruszki ½ pęczka
Sól, pieprz do smaku
Olej i mąka do formy
SPOSÓB WYKONANIA:
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Mięso zmielić, dodać odciśniętą bułkę i pietruszkę zsiekaną, połączyć wszystkie składniki. Jaja gotowane podzielić na pół. Formę wysmarować olejem i obsypać mąką. Wyłożyć połowę masy na to ułożyć jajka i resztę mięsa. Piec w 200°C przez 40 do 50 min.
PASZTET JAJECZNY
SKŁADNIKI NA 10 PORCJI:
Jaja gotowane 10 szt.
Groszek konserwowy ½ puszki
Ser żółty 150 g
Cebula 1sz.
Pieczarki 500 g
Szczypiorek 1 pęczek
Śmietana 12 % 3 łyżki
Majonez 3 łyżki
Jaja surowe 2 szt.
Olej
Bułka tarta do przygotowania formy
SPOSÓB WYKONANIA:
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Cebulę drobno skroić, pieczarki zetrzeć na grubych oczkach i wszystko podsmażyć aż wyparuje woda, ostudzić. Ser żółty, jaja na twardo zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do wysmarowanej olejem i oprószonej bułką formy na pasztet. Piec ok. 1 godziny w 200 °C. Najlepiej kroić po ostudzeniu.
CIASTO CHAŁWOWE
SKŁADNIKI:
Ciasto:
Czekolada gorzka 80 g
Masło 100 g
Cukier 100 g
Jaja 3 szt.
Zmielone orzechy laskowe 180 g
Kakao 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Beza:
Białka jaj 3 szt.
Cukier 170 g
Sok z cytryny 1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana 1 i ½ łyżeczki
Krem:
Mleko 1 szk.
Cukier 100 g
Żółtka 2 szt.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Masło 250 g
Chałwa waniliowa 200 g
SPOSÓB WYKONANIA:
Ciasto: czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać stopniowo jajka ciągle miksując. Suche składniki połączyć i dodać do masy maślanej, wymieszać. Na koniec dodać płynną czekoladę. Wyłożyć na blachę średnicy 26 cm. Piec 30 min. w 180 °C.
Beza: białka ubić na sztywno dodać sok z cytryny i ciągle ubijając połączyć pianę z cukrem. Suszyć bezę w 120°C przez ok. 2 i ½ godziny. Ostudzić.
Krem: 1/3 mleka wymieszać z mąką i żółtkami resztę mleka zagotować z cukrem. Zestawić z ognia i połączyć z zawiesiną. Postawić powrotem na gaz i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać chałwę pokruszoną, na koniec dodawać po łyżce kisielu mlecznego i ciągle ubijać. ½ kremu wysmarować na ciasto następnie przykryć bezą i wyłożyć pozostałą część masy chałowej. Można udekorować czekoladą lub orzechami.
PODUDZIE FASZEROWANE Z KURCZAKA
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
Podudzie kurczaka 4 szt.
Bułka czerstwa 20 g
Śmietanka 30 % 40 g
Natka pietruszki 5 g
Oliwki czarne 10 g
Filet z kurczaka 80 g
Żółtka 1 szt.
Olej 20 ml
Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Usunąć kość z podudzi, osolić i posypać pieprzem. Bułkę namoczyć w śmietance, dodać żółtko, pokrojone oliwki oraz fileta z kurczaka (rozdrobnionego), wymiksować. Doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki i nafaszerować podudzia. Ułożyć w brytfance skropić olejem. Piec w 180°C ok. 30 min. najpierw bez przykrycia, a jak się zrumieni, przykryć i dopiekać.
PIZZA
SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:
Mąka pszenna 2 szkl.
Drożdże 20 g
Woda letnia ok. 2/3 szkl.
Sól ok. ½ szkl.
SPOSÓB WYKONANIA:
Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie. Dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozłożyć na blaszce cienko, posmarować sosem pomidorowym i poukładać dodatki, według uznania- tutaj pieczarki, kukurydza, pomidory, papryka, ser żółty. Piec w 180°C ok. 15 min.
ZUPA WIŚNIOWA Z KLUSKAMI KŁADZIONYMI
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Woda 800 ml
Wiśnie świeże 500 g
Mąka ziemniaczana 10 g
Cukier 120 g
KLUSKI:
Mąka pszenna 250 g
Jajka 1 szt.
Woda 150 ml
Sól do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
- Zupa: odlać 100 ml wody na zawiesinę. Wiśnie ugotować, przetrzeć (część odłożyć do dekoracji) i połączyć z wywarem doprawić do smaku. Zrobić zawiesinę z mąki i wody dodać do wywaru i zagotować.
- Kluski: jajko i wodę połączyć dodać mąkę i sól do smaku, ustalić gęstość ciasta, powinno się powoli zlewać po ściankach naczynia. Gotować formując łyżką na osolonym wrzątku ok. 5 min.
MUS BRZOSKWINIOWY
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
Brzoskwinie z puszki 100 g
Cukier puder 25 g
Białka 1 szt.
Żelatyna 4 g
Śmietana 36 % 50 g
SPOSÓB WYKONANIA:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę i białka ubić osobno na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier.
Brzoskwinie zblendować i połączyć z żelatyną, następnie dodać białka i śmietanę, wymieszać delikatnie. Wyporcjować do pucharków i udekorować np. cząstkami brzoskwiń.
PUCHAREK Z TWAROŻKIEM I MUSEM Z JABŁEK
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Czekolada 50 g
Jabłka 1 kg
Cukier kryształ 4 łyżki
Masło 1 łyżka
Limetka 1 szt.
Śmietana kremówka 125 ml
Miód 5 łyżek
Cukier puder 1 łyżka
Twaróg 250 g
Jogurt gęsty 300 ml
Cukier waniliowy 1 op.
SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłka pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle i dodać cukier. Ostudzić.
Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach. Limetkę sparzyć i skórkę zetrzeć do dekoracji na drobnych oczkach. Sok wycisnąć i połączyć z miodem.
Ser zblendować z jogurtem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Na dno pucharka wlewamy sok z miodem, następnie połowę serka, mus jabłkowy i drugą część serka. Udekorować czekolada i skórką z cytryny.
CIASTO SNIKERS
SKŁADNIKI:
Ciasto:
Mąka pszenna 600 g
Cukier ½ szkl.
Jajka 2 szt.
Żółtka 2 szt.
Margaryna 200 g
Mleko 2 łyżki
Miód 3 łyżki
Soda oczyszczona 2 łyżeczki
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Krem budyniowy:
Budyń waniliowy 1 duży
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Mąka pszenna 1 łyżka
Cukier 4 łyżki
Mleko 700 ml
Polewa orzechowa:
Orzechy 200 g
Margaryna 90 g
Cukier 1 łyżka
Miód 2 łyżki
Dodatkowo:
Masa kajmakowa 200 g
SPOSÓB WYKONANIA:
- Polewa orzechowa: Margarynę rozpuszczamy z cukrem i miodem. Orzechy siekamy i dodajemy do rozpuszczonych składników. Gotujemy chwilę i studzimy.
- Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sodę i siekamy z margaryną. Wyrabiamy i dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt blachy. Pieczemy dwa blaty w 170°C przez 8-12 min. Na ostatnim cieście rozsmarowujemy polewę orzechową i pieczemy 13-15 min. w 170 ̊
- Masa budyniowa: 500 ml mleka gotujemy dodając pod koniec cukier. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń i mąki. Do gotującego mleka wlewamy zawiesiną i energicznie mieszamy Studzimy.
- Pierwszy blat smarujemy masą budyniową przykrywamy drugim i smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy trzecim blatem, który był pieczony z polewa orzechową.
Ciasto chłodzimy ok. 12 godzin.
DORSZ Z DUSZONYMI WARZYWAMI
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
Grzbiet dorsza 700 g
Marchew 400 g
Seler korzeniowy 300 g
Seler naciowy 250 g
Por 250 g
Czosnek w łupinie (ząbki) 30 g
Bulion drobiowy 600 ml
Sos pieczeniowy ciemny 200 ml
Masło 80 g
Oliwa z oliwek 80 ml
Papryka czerwona 2 szt.
Sól, pieprz do smaku
Kiełki i zioła do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa kroimy w kostkę i blanszujemy 1 minutę. Następnie szklimy je na oliwie z odrobiną masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć czosnek. Rybę osolić, popieprzyć i usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie z czosnkiem. Następnie dodajemy warzywa, zalewamy do połowy wysokości ryby bulion. Patelnię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 C na 6 do 8 min. Wyjąć patelnię. Rybę odłożyć na talerz, a do wywaru dodać sos pieczeniowy gotować do 2 min., doprawić. Na koniec dodać zimne masło, zestawić z ognia. Paprykę należy upiec i pokroić w kostkę. Ułożyć wszystko na talerzu wg uznania posypane papryką
PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ POLANE SYROPEM KLONOWYM
SKŁADNIKI:
Mąka pszenna 250 g
Woda 250 g
Margaryna 125 g
Sól ½ łyżeczki
Jajka 5-7 szt.
SPOSÓB WYKONANIA:
Wodę wlać do garnka rozpuścić sól, dodać margarynę, doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę, dokładnie mieszać. Gotować całość ok. 6 min aż masa zrobi się szklista i będzie odchodzić od brzegów garnka. Ochłodzić masę do 70°C. Do masy dodawać całe jajka ciągle mieszając. Konsystencja ciasta nie może być zbyt sztywna, ani lejąca. Za pomocą worka uformować ptysie, zachowując odstępy. Początkowa temp. pieczenia 230°C, po 10-15 min. otworzyć na chwilkę piekarnik wypuścić nadmiar pary i dosuszyć w 220 ̊C przez ok. 10 min. Ciastka ostudzić i przekroić w poprzek.
Przygotować krem z bitej śmietany z 500 ml śmietanki 36% i 90 g cukru pudru. Przełożyć ciastka i polać syropem klonowym.
ZUPA OGÓRKOWA
SUROWCE NA 5 PORCJI:
Wywar drobiowo- warzywny 2500 ml
Ogórki kwaszone 300 g
Ziemniaki 600 g
Masło 50 g
Mąka pszenna 20 g
Śmietana 150 g
Koperek 10 g
Sól, cukier do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotować wywar zostawiając marchew. Odlać 150 ml wywaru na zasmażkę. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i gotować w wywarze do miękkości. Dodać ugotowaną marchew najlepiej pokrojoną w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach i podsmażyć na 30 g masła zalać delikatnie wywarem i dusić. Dodać do wywaru. Z 20 g masła i mąki zrobić zasmażkę I stopnia, rozprowadzić pozostawionym wywarem, dodać do zupy i zagotować. Śmietanę zahartować wlać do zupy, doprawić do smaku.
KOTLETY Z JAJ
SUROWCE NA 10 PORCJI:
Jajka 6 szt.
Bułka czerstwa 50 g
Mleko 150 ml
Masło 30 g
Bułka tarta 30 g
Szczypiorek 10 g
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
SPOSÓB WYKONANIA:
Namoczyć bułkę w mleku. Ugotować na twardo 5 jaj, obrać i drobno posiekać. Szczypiorek posiekać. Masło rozetrzeć, dodać pozostałe składniki i połączyć. Doprawić do smaku. Podzielić masę na 10 porcji i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Tu wersja z kaszą i sosem pieczarkowym do tego surówka ze świeżych warzyw, ale można podać z ziemniakami i surówką.
JABŁKA PIECZONE
Normatyw na 6 porcji
SUROWCE:
Jabłka 6 szt.
Żurawina suszona 3 łyżki
Cynamon 3 łyżeczki
Płatki owsiane 12 łyżek
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Sok z cytryny 1 szt.
Syrop klonowy 12 łyżek
SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłka wydrążyć zostawiając kapelusze. Suche składniki łączymy ze sobą i nadziewamy jabłka. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Polewamy syropem klonowym i wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piec 30 min co zależy od wielkości jabłek. Podajemy z jogurtem naturalnym.
TARTA Z WARZYWAMI
CIASTO:
Mąka pszenna 200 g
Masło 100 g
Jaja 1 szt.
Śmietana 18% 30 g
Sól do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Z podanych składników sporządzić ciasto kruche, schłodzić. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować schłodzone ciasto, wyłożyć na blachę i po nakłuwać. Piec 10-15 min. w temp. 200°C. Ciasto ostudzić
FARSZ:
Marchew 400 g
Groszek zielony 200 g
Jaja 3szt.
Śmietana 18 % 125 g
Ser żółty 100 g
Natka pietruszki 10 g
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
SPOSÓB WYKONANIA:
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Marchew pokroić w słupki i zblanszować. Natkę pietruszki posiekać. Połączyć marchew z groszkiem i natką; ułożyć na cieście. Jajka wymieszać ze śmietaną doprawić do smaku i tak przygotowaną masą zalać warzywa. Piec 30 min. w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia formę wyjąć posypać serem i ponownie zapiekać.
Podawać z dobranymi dodatkami tutaj: kurczak pieczony, brokuł z sosem czosnkowym.
KREM Z PIECZAREK
SUROWCE NA 5 PORCJI:
Wywar drobiowy 600 ml
Pieczarki 300 g
Cebula 50 g
Masło 30 g
Mąka pszenna 15 g
Śmietanka 36% 100 g
Żółtko 1 szt.
Natka pietruszki 5 g
Sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Pieczarki pokroić, cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na połowie masła i udusić z małą ilością wywaru. Zmiksować i przetrzeć. Sporządzić biała zasmażkę, rozprowadzić częścią wywaru, połączyć z zupą i zagotować. Śmietankę wymieszać z żółtkiem, rozprowadzić gorącym wywarem, połączyć z zupą, nie gotować. Doprawić do smaku.
Podawać udekorowane natką z ciastem francuskim.