„Święto Pieczonego Ziemniaka”

Listen to this article

             W dniu 03.10.2014 r. w Zespole Placówek Resocjalizacyjnych w Walimiu odbyła  się II edycja „Święta Pieczonego Ziemniaka”. Przedsięwzięcie to zostało  zorganizowane przez grupę IV  wraz z wychowawcą – Aleksandrą Janczak.

            Impreza rozpoczęła się o godzinie 15:00 i trwała do godzin wieczornych. Udział  w zabawie brali wszyscy wychowankowie placówki. Wychowankowie naszej placówki nie mieli kiedy się nudzić, bowiem wśród atrakcji znajdowało się wiele ciekawych konkurencji. Podczas wspólnych zmagań sportowych, wyłonieni zostali „Mistrzowie Kuchni” z poszczególnych dziedzin min.:

  • ·         „Mistrzem Kuchni” w obieraniu „PYRY” została Ewelina Praduń z gr. IV,
  • ·         „Mistrzem Kuchni” za przygotowanie jak największej ilości „KARTOFLI” do gotowania została Magdalena Gorąca z gr. II,
  • ·         „Mistrzem Kuchni” za błyskawiczne przygotowanie „GRUL” na placki ziemniaczane został Paweł Kwiatkowski.

Młodzież poszerzyła wiedzę na temat historii ziemniaka, jego cech i przeznaczenia:

  • ·         w konkursie wiedzy o „ Ziemniakach, pyrach, kartoflach, grulach”  I miejsce zajęła drużyna „Kartoflanek” w składzie – (A. Milewska, K. Hajduk, W. Bojar, M. Bobrowska,  A. Szymkun,              N. Kubica, Ł. Paulina).

Następną konkurencją, w której wychowankowie  brali udział było wykonanie śmiesznych ludzików            i stworków z ziemniaków:

  • ·         w konkurencji  – Ziemniaczane „Cudaki – Kartoflaki” – jury jednogłośnie podjęło decyzję, że wszystkie drużyny tj. „Kartoflanki”, „Walimskie Pyry”, „Ziemniory”  zajęły I miejsca.

Kolejnym punktem programu była część kulinarna, w której każda drużyna wylosowała potrawę która została wykonana z udziałem bohatera dnia – ziemniaka:

  • ·         drużyna „Kartoflanek” wylosowała – placki ziemniaczane;
  • ·         drużyna „Walimskie Pyry” wylosowała –sałatkę jarzynową;
  • ·         drużyna „Ziemniorów” – wylosowała pieczone ziemniaki.

Przygotowane potrawy przez uczestników zostały skonsumowane podczas kolacji.

            Trzeba przyznać, że uczniowie z wielkim zaangażowaniem brali udziałw przygotowanych na ten dzień konkursach i zabawach.

          „Święto Pieczonego Ziemniaka” niewątpliwie zintegrowało naszą społeczność, a wspólnie spędzony czas upłynął w miłej,  przyjaznej atmosferze i zdrowej rywalizacji.

Do zobaczenia za rok!!!

tekst: A.Janczak